Отбелязваме Световната седмица на вродените сърдечни малформации (7-14 февруари). Нейната цел е повече хора да се информират за заболяванията, както и да станат съпричастни към съдбата на хиляди деца, страдащи от тях. 
 
България чества официално седмицата от 2014 г. Тогава пациенти и специалисти обединяват своите усилия, за да дадат гласност на един социално значим проблем
 
Вродените сърдечни малформации са най-често срещаните вродени дефекти по света. Близо 500 новородени български деца биват засегнати от тях всяка година. Вродените сърдечни малформации са най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст (до 12-месечна възраст), когато не са диагностицирани или лекувани своевременно, показва информация на Асоциация „Детско сърце“. Причината е, че вродените сърдечни малформации водят до сърдечна недостатъчност. Децата са със затруднено дишане, увеличен дерен дроб и слезка, отоци по долните крайници. 
 
Именно фондация „Детско сърце“ обединява хора, съпричастни към проблемите на децата и младите хора със сърдечни заболявания – родители, детски кардиолози, психолози, юристи и всички, които са готови да дадат своята безкористна помощ на тази не малка част от българските деца и техните семейства. Подобряването на качеството на живот на сърдечно болните деца е нейната основна цел. 
NEWS_MORE_BOX
 
Какво е вродена сърдечна малформация, трябва ли да се прави ваксина на дете с вродена сърдечна малформация, как протичат острите инфекции при тези деца, трябва ли им специална грижа за зъбите?... Това са само част от въпросите, на които родители могат да си отговорят, ако прочетат „Книга за родители на деца с вродени сърдечни малформации“, създадена от лекари от Националната кардиологична болница през 2013 г.