С поредица от инициатива днес ще бъде отбелязан Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Тази година той ще премине под мотото „По-добра осведоменост за по-добър живот“, съобщава БНР.


В момента близо 100 ученици и студенти са трайно ангажирани с дейностите на Столичния център за борба с наркоманиите и участват в инициативи от националната програма „От връстници за връстници“. Тя включва разходка с  каяк, езда, катерене и други спортни и културни мероприятия.


Днес доброволците ще посетят манастира „Света Петка“ в Люлин планина, където ще дарят продукти от първа необходимост на нуждаещите се. По същото време в двора на дневния консултативен център студенти ще обсъждат превантивни мерки спрямо младежи, които употребяват психоактивни вещества.Участниците в дискусията ще изпробват специалните очила за симулация, които пресъздават объркването на сетивата след консумиране на алкохол.
В Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика са планирани още арт дейности са под наслов „Изкуството като алтернатива“. Програмата продължава и утре от 10 до 14 часа в хижа „Звездица“ на Витоша, където 20 родители ще се включат в семинар на тема „Зависимости“.
На събитието ще бъдат връчени и отличията на участниците в осеммесечно обучение за повишаване на родителските компетенции. Дейностите по темата ще продължат и в Лятната академия, която ще се проведе от 6 до 23 юли и е напълно безплатна.


Въпреки извънредното положение тази година от столичният Превантивно-информационен център за борба със зависимостите отчитат двойно увеличаване на доброволците, ангажирани в програмите и кампаниите антидрога.


Тази година, по изключение Европейският доклад за наркотиците 2020 г. на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) ще бъде представен през септември или октомври. От години това се случваше в началото на юни, но промяната се налага поради пандемията от COVID-19. Очаква се в новия доклад да бъде включена и част, посветена на ситуацията с новата зараза и промените, настъпили в областта на търсенето и предлагането на наркотици в следствие на наложените ограничения.


Годишният доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България 2020 г. се очаква също да бъде готов през есента, като той ще включва най-актуалната информация в тази област за нашата страна.