Задух, кашлица, силно сърцебиене при минимално физическо усилие и болки в гърдите са характерните симптоми на пулмоналната хипертония, с които всеки ден се борят и живеят близо 200 българи. Статистиката е неофициална, защото регистър на заболелите от рядкото заболяване у нас все още не съществува.


Пулмоналната хипертония или болестта на „сините устни“ е част от палитрата редки болести, които по статистика на Световната здравна организация засягат 5% от българските граждани или с други думи - около 350 000 души.


За осма поредна година на 5 май международната общност отбелязва Световния ден на пулмонална хипертония или болестта на „сините устни“. В краен стадий на заболяването единственият шанс за пациентите е белодробна трансплантация.Целта на  глобалната информационна кампания е всяка година, в периода от 5 до 31 май, съвместно да се работи за повишаване на обществената осведоменост за това заболяване и да се изрази солидарност към пациентите, живеещи с пулмонална хипертония. Тази година през месец май над 80 национални асоциации от цял свят ще участват в международната кампания за повишаване на осведомеността и подкрепа на достъпа до диагностика, лечение и грижи в случаите на пулмонална хипертония.


Организациите ще споделят снимки, истории и съобщения в социалните медии, свързани с логото на Световния ден на пулмонална хипертония през 2020 г. – изображение на сърдечен глобус, израз на единството и необходимостта от по-голяма информираност за болестта. Логото е избор на представители на асоциациите по пулмонална хипертония от целия свят.


В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. България е представена с инициативи на местно ниво, организирани от Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” и Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“.


Днес в 20 часа НДК ще светне в синьо в знак на съпричастност. Музикантът и актьор Орлин Павлов също ще подкрепи инициативата с изпълнението във фейсбук страницата на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. Кампанията се реализира с подкрепата на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.


В помощ на пациентите с пулмонална хипертония стартира дарителска акция за събрание на средства за закупуването на портативен кислороден концентратор. Първото дарение за изделието е на музиканта Орлин Павлов, който предоставя сумата от 500 лева. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“.