Повече от 20 неонатологични отделения в страната отварят вратите си за родители и техните недоносени деца в Международния ден на кенгуру-грижата – 15 май. Инициативата е на Фондация „Нашите недоносени деца“ и ще продължи до 19 май, а с подкрепата на дарители вече стартира и изграждането на нова семейна стая в отделението по неонатология в УМБАЛ „Канев“ в Русе.


Международният ден на кенгуру-грижата се отбелязва у нас за трета поредна година. Световната здравна организация (СЗО) дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Практиката има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите и влияе положително върху живота на семействата в дългосрочен аспект. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.


„Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя подобрява температурната регулация, сукателните умения и развиване на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Кенгуру-грижата има благоприятно влияние върху дихателната и сърдечната честота, благодарение на нея се намалява възможността от заразяване с вътреболнична инфекция и се повишава възможността бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения“, споделят организаторите на инициативата.Кенгуру грижата навлиза в неонатологичната практика през 70-те години на 20-ти век. Използвана е при недоносени новородени в Богота, Колумбия. В няколко научни проучвания било установено, че недоносените, чиито родители извършват кенгуру-грижа, се възстановяват, адаптират и наддават на тегло много по-успешно от останалите новородени.


В това лично се е убедила и Радостина, чиято дъщеря се отглежда в кувьоз в неонатологичното отделение на МБАЛ Пловдив. „Не бях чувала за метода и много приятно се изненадах, когато ми предложиха. Неонатолозите от екипа на д-р Аргирова ми обясниха, че по този начин се изгражда много добра връзка с бебето, а за него е добре да се адаптира към майката. Първият контакт с нея беше толкова вълнуващ“, разказа младата жена. 


Така от 13-я ден след раждането на малката, която дошла на бял свят преждевременно с тегло 1720 грама и с ръст – 44 см, Радостина идва всеки ден, държи я в обятията си минимум 60 минути, опитва се да я кърми. Първият контакт с дъщеричката й е на 10 април и майката вече забелязва, че бебето се усмихва, когато чува гласа й. И макар че е толкова мъничка, очаква майчината ласка в точно определения час всеки ден. 


От „Нашите недоносени деца“ припомнят, че у нас всяка година преждевременно се раждат над 6 000 бебета. Днес болниците-партньори на кампанията отварят своите врати за да може майките и бащите да бъдат колкото се може повече със своите недоносени бебета.


Неонатологичните отделения, които се включват в Международния ден на кенгуру-грижата са: МБАЛ Пловдив, СБАЛАГ „Селена“, Пловдив, МБАЛ „Проф. д-р С. Т. Киркович“, Стара Загора, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, МБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново; УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен, МБАЛ Шумен, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана, МБАЛ Добрич, МБАЛ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ в  Ловеч, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово, МБАЛ Пазарджик, Втора САГБАЛ „Шейново“ в София, МБАЛ Търговище, УМБАЛ „Канев“ в Русе, УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, Клиниката по неонатология СБАЛДБ в София и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.