С решение на тричленен състав на Върховния административен съд Министерството на здравеопазването наложи взимане на решение относно издаването на лиценз за лечебна дейност на частната Специализирана болница за активно лечение по кардиология във Видин.

От ръководството на новоизграденото лечебно заведение са категорични, че то отговаря на законовите изисквания и при подаването на документите не са констатирани нередности.

Въпреки това министерството към момента нито е издало отказ, нито разрешение за лицензирането му.

Месеци наред здравното ведомство бави издаването на лиценз, смятат от новата болница.

Във Видин и окръга няма инвазивна кардиологична помощ, поради което пациентите се транспортират в случаи на спешност до София, което ги излага на повишен риск.

Болницата за активно лечение по кардиология в крайдунавския град е проект на Българския кардиологичен институт, който е формация на Националното сдружение на частните болници у нас. Това е шестото поред такова лечебно заведение в страната.

За изграждането на новата болница са инвестирани милиони в реконструкция на кухненския блок на държавната многопрофилна болница и превръщането му в кардиология. В болницата е назначен персонал и осигурено ново оборудване, според изисквания за лицензиране за ІІІ–ниво на компетентност, твърдят оттам.

NEWS_MORE_BOXЗа функционирането на болницата са събрани 8057 подписа от видинчани. Бяха организирани и протести заради два смъртни случая на пациенти, неполучили навременна кардиологична помощ.

Мотивът за въздържанието на министерството е, че са установени несъответствия в два нормативни акта.

Наскоро от ведомството е изпратено писмо към Регионалната здравна инспекция във Видин, в което се казва, че инспекцията трябва да извърши проверка и да издаде предписание за отстраняване на несъответствията в двата нормативни акта.

В документа се посочва, че има нарушение на чл. 9 ал. 6 от Закона за лечебните заведения, според който на територията на държавна или общинска болница друго лечебно заведение може да упражнява само дейност, различна от тази в държавната или общинска болница. Във Видинската МБАЛ обаче има такива отделения от първо и второ ниво на компетентност. Ако в случая се даде лиценз на новата частна болница ще се получи дублиране на следните дейности - образна диагностика, кардиология, микробиология, анестезиология и интензивно лечение.

Частната болница иска трето ниво на компетентност, но тя не притежава нужните отделения, за да може да упражнява дейност от първо и второ ниво, тъй като има такива в МБАЛ Видин, се аргументират от здравното ведомство. Дейността, която от СБАЛК искат да извършва не отговаря на наредбата за медицински стандарт „Кардиология”, според институцията ни.