Интелигентността на поколенията зависи от добрия контрол на тиреоидните хормони и здравето на щитовидната жлеза. Това сподели председателя на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова, по повод Международната тиреоидна седмица пред БНР.


„Тиреоидните хормони са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и половината от втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода. За да се развие мозъкът пълноценно, тези хормони са критично важни. По това време плодът няма собствена щитовидна жлеза и той чака само на майката. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейният плод няма да бъде достатъчно интелигентен. Този човек в бъдеще няма да е с достатъчно висока интелигентност. Това е световен проблем“, обясни проф. Борисова.


Тя подчерта, че темата вълнува цялата медицинска общност. В Европа вече се работи активно по програма, чиято задача е да стандартизира и хармонизира данните от тироидните изследвания в европейските страни, за да се  запази интелектуалния капацитет на Стария континент. България също е част от тази битка. „Ние сме сред страните, които активно работят върху борбата с йодния дефицит“, каза още проф. Борисова и добави, че сме водеща страна по йодиране на готварската сол.Според водещия ендокринолог е груба грешка избягването на йодираната сол, защото така хората рискуват да развият тиреоидно заболяване. А ако настъпи бременност и липсва консумация на йодирана сол, жената излага на риск поколението си. „Затова е необходимо още с установяване на бременността, гинеколога да изпрати жената за консултация при ендокринолог. Той ще направи изследвания на щитовидната жлеза и ще установи дали тя функционира нормално или не“, допълни още проф. Анна-Мария Борисова.


По последни данни около 65% от болните с хипотиреоидизъм не са диагностицирани в България, както и около 70-75% с повишена функция. Международната тиреоидна седмица се отбелязва за единадесета поредна година между 25- 31 май и е посветена на навременната откриване на заболяванията на щотовидната жлеза.