От 18 май личните лекари вече ще получават заявените от тях ваксини срещу ковид-19 в специално обособени за целта логистични пунктове.

 

Здравното министерство е уведомило регионалните здравни инспекции (РЗИ) до утре да определят логистичните пунктове на територията на всяка община.


 

Такива ще бъдат създадени и в отдалечените населени места, когато това е необходимо. Освен това се променят организацията на зелените коридори и редът на ваксиниране при личните лекари.

 

Промените предвиждат от понеделник до четвъртък при личните лекари и във ваксинационните центрове да се ваксинират само хора над 60 години.

 

В тези дни ще се допуска ваксиниране на лица под 60 години, само ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчносъдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу ковид-19 ще получават всички желаещи, по реда на тяхното записване, гласи заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

 

Промените ще са в сила през следващите два месеца.

 

В заповедта се посочва още, че всяка седмица РЗИ ще доставя в логистичните пунктове заявените от личните лекари количества ваксини срещу ковид-19.

 

Освен това личните лекари ще трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни или живеещи в отдалечени райони хора, които желаят да бъдат ваксинирани срещу ковид-19.

 

Възоснова на данните в тези списъци, регионалните здравни инспекции ще могат да организират мобилни имунизационни екипи.

 

Здравният министър отправи и апел към всички да се ваксинират.

 

„Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне“, казва той в своето видео обръщение.

 

По думите му, България е на последно място по цял на ваксинираното население в ЕС и още по-тревожно е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

 

Той посочва, че за последните 6 месеца са починали с 26 хил. души повече, отколкото за същия период през всяка от последните пет години, а 80% от починалите от ковид-19 са над 60-годишна възраст.