Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст предупреждава, че се увеличават инцидентите с туристи в планините в последния месец.

 

За изминалите три седмици планинските спасители са провели 19 акции, като 7 от тях са били в рамките само на 3 дни. Най-често акции са реализирани в района на Седемте рилски езера, във Витоша или в Пирин.


 

Сто трийсет и осем са спасителните акции от началото на годината, като за същия период на миналата година броят им е бил 129.

 

Основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура и неподходяща екипировка. 

 

По тази причина планинските спасители напомнят най-важното преди разходка или преход в планината: 

 

Необходимо е преди тръгване да се изготви план на похода и маршрутът да се проучи внимателно.

 

Екипировката, личния опит на тръгналия на излет или поход човек, както и възможностите му спрямо маршрута също трябва да бъдат добре обмислени.

 

Метеорологичната прогноза трябва да бъде проверена преди тръгване. Основните похвати за оказване на първа помощ също трябва да бъдат припомнени.

 

“Ходенето сам в планината води до сериозни рискове! Избягвайте го! Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут! Пестете батерията на телефона си!Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС! Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията! При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода! Независимо от условията носете свирка, резервни батерии! Ако имате сериозен проблем и се нуждаете от помощ запазете спокойствие! Подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС. Направете си планинска застраховка!”, призовават от Планинската служба към БЧК. 

 

Планинските спасители работят изцяло на доброволен принцип. Те дават дежурства в ключовите пунктове на големите български планини. Когато има нещастен случай, те провеждат спасителни операции, като евакуират пострадалите до лечебно заведение. ПСС работи и за предотвратяване на инцидентите в планините. 

 

ПСС разполага с 32 спасителни отряда и над 540 доброволци планински спасители. В общия състав на ПСС участват и над 40 лекари доброволни планински спасители.