Преболедувалите по-леко ковид образуват по-малко антитела в сравнение с хоспитализираните, но се оказват по-добре защитени от повторна инфекция. Това сочат резултатите от последните научни изследвания, публикувани от здравното министерство, и представени от проф. Мариана Мурджева от Медицински университет – Пловдив.

 

Проучванията на датски учени от Университета в Копенхаген, публикувани в края на август в сп. EBioMedicine, показват, че неутрализиращи вируса антитела се доказват шест месеца, дори след лека форма на ковид-19.  


 

По същото време учени от Китай публикуват резултати от изследвания върху продължителността на хуморалния имунен отговор при над 800 оздравели в Ухан след първата вълна. При 70% от тях 12 месеца след първите симптоми се доказват антитела срещу рецептор-свързващия домейн на шипчестия протеин на вируса, макар че те започват да намаляват след 9-я месец.

 

Любопитен факт е, че преболедувалите мъже продуцират повече от тези антитела в сравнение с преболедувалите жени.

 

Проучването в Каталунския научен център Irsi Caixa за продължителността на имунния отговор при преболедували също показва наличие на антитела в продължение на поне една година след преболедуване. Интересно е, че хоспитализираните болни произвеждат по-голямо количество антитела, но способността на тези антитела да блокират нови варианти на вируса след това е по-ниска в сравнение с тази на преболедувалите без симптоми или с леки признаци. Последната група образуват по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция.

 

В процеса на изследването испанските учени установяват, че няколко месеца след ваксиниране у преболедувалите се засилва имунният отговор, а 50% от неваксинираните болни от ковид-19 са податливи на повторна инфекция с бета варианта на коронавируса. Ако обаче се появи нов щам със съществени генетични промени, едва ли произвежданите антитела и клетки биха били толкова ефективни.

 

През юни, в сп. New England Journal of Medicine американски учени публикуват данни, съгласно които при ваксинираните също се откриват антитела 6 месеца след втора доза с иРНК ваксина. Чуждестранни проучвания, а и в някои наши научни лаборатории, показват, че имунният отговор с образуване на антитела след ваксиниране срещу ковид-19 започва да намалява след 6-я месец, докато след преболедуване може да трае и повече от година.

 

Трябва да се отбележи, че наличието на всякакви антитела срещу вируса след преболедуване не е индикация за надеждността на имунната протекция. Съвместно проучване на гръцки и американски учени доказва, че шест до осем месеца след преболедуване от ковид-19 в кръвния серум се откриват антитела срещу S-протеинa на вируса, но в 74% от случаите неутрализиращите вируса имуноглобулини липсват при една четвърт от преболедувалите. В това се крие смисълът на ваксинирането след преболедуване, посочват от Министерството на здравеопазването.

 

Източник:

https://coronavirus.bg/bg/news/2408