Дългосрочно партньорство на Университетска болница АГ „Майчин дом“ с някои от най-добрите медицински заведения в Шанхай, обсъдиха министъра на здравеопазването на Китайската народна република Ма Ксиаоуей и изпълнителния директор на най-старата АГ болница у нас проф. д-р Иван Костов.


Китайският министър на здравеопазването гостува у нас по покана на българския си колега - министър Кирил Ананиев, за участие във Формата 17 + 1. В него представители на държавите от Централна и Източна Европа дискутираха устойчивото развитие на здравните системи.


Министър Ма Ксиаоуей подчерта, че в последните години страната му е определила като водещ приоритет общественото здраве. Здравните услуги са значително подобрени, а средната продължителност на живот е увеличена на 77 години. По думите на министър Ма Ксиаоуей Китай продължава с реформите в здравеопазването и затова такива срещи, като тази в София, са изключително важни за обмяна на опит, знания и добри практики.В „Майчин дом“, заедно с проф. Костов, двамата са разговаряли за възможностите за усъвършенстване на опита и практическите умения на специалистите от болницата с медицинско оборудване от последно високотехнологично ниво, което се използва в най-добрите лечебни заведения в Китай.


„Ще бъдем щастливи, ако поставим началото на проект между България и Китай, съсредоточен в грижата за майките и техните деца. Мислим, че и за вашите лекари и акушери ще бъде интересно да посетят някои от нашите болници, за да видят как работим и как страна като нашата се грижи за новородените, които са средно по 100 на ден“, сподели министър Ма.


В рамките на посещението двамата обсъдиха и възможното дългосрочно партньорство на болницата с някои от най-добрите медицински заведения в Шанхай, специализирани в роботизираната хирургия. Отскоро „Майчин дом“ прилага хирургичната система Да Винчи, най-съвременната технология за безкръвни операции в целия свят. Професор д-р Иван Костов лично демонстрира пред гостите капацитета на болницата, като обърна специално внимание на изцяло реновираните отделения по неонатология и акушерство и гинекология.