В рамките на инициативата „Ти решаваш“ на Българския червен кръст на въпросите "Има ли смисъл от четвърта Covid ваксина?", "Какво знаем за опасността от Covid-19 дотук?" и "Как работи науката?" отговори Младен Владимиров - сертифициран кризисен психолог с близо 15 години опит в консултативната практика. 

 

На база практиката си от последните две години с клиенти с постковид симптоми той определя две групи пациенти, които вероятно не биха си поставили Covid ваксина. В първата според него влизат хората, които нямат доверие, вярват на фалшиви новини и/или очакват повече научни доказателства за ефективността на ваксините и страничните им ефекти. Във втората влизат пациентите, които вече имат поставена една или няколко дози и мислят, че вече имат създаден необходим имунитет. 


 

“За съжаление, ваксините срещу SARS-CoV-2 не са типични ваксини като тези, които познаваме от досегашния си ваксинационен календар и при които с поставянето на ваксина, тя остава за цял живот. Необходимо е да се поставят ваксини преди началото на новата вълна, така както се поставят противогрипните ваксини в началото на есента.

 

Трябва да се отбележи също, че последните варианти – Омикрон и Делта – показаха мутации и по-бързо разпространение, което налага и поставянето на поредна доза в отговор на тази мутация“, обяснява Младен Владимиров.

 

При лечението на Covid -19 се говори за соматичните и физиологични реакции, последиците и ефектите, които обаче имат и психологическа страна, споделя той. Вследствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място, като това им се случва доста време след като са били напълно излекувани от болестта, обяснява психологът. 

 

“Някои пациенти споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани.

 

Един страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилната дисфункция и/или влошената сексуална изява след прекаран Covid -19. Такива последици са споделяли пациенти в млада възраст.

 

Една също негативна последица е повишеният страх от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място, например когато колега кашля често и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете.

 

Също така негативна последица е т.нар. „ятрофобия“ (страх от лекари и медицински заведения) в резултат на прекаран Covid-19, поради която пациенти срещат страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации.

 

Ваксините не са панацея и пациентите, които имат поставена ваксина, също могат да се разболеят. Ваксините ни помагат по-леко да протече болестта и да ограничим негативните странични ефекти“, коментира специалистът.

 

Маските са една от най-ефективните мерки, която се доказа във времето. Важно е обаче какъв е изборът на маска и колко често се сменя тя. Препоръчително е да се ползват маски от висок клас, от вида KN95, а традиционните сини маски, познати от хирургиите, е добре да бъдат ползвани за по-кратко време.

 

За столичани е препоръчително да носят маска и през зимния период, когато въздухът е по-замърсен от газове и фини прахови частици, съветва психологът.

 

“Ковидът няма да изчезне "просто ей така". Посттравматичното стресово разстройство е актуалният бич за цялата планета, но решението е ясно – ваксина и маски. За да обиколим света и да остареем с безброй спомени“.

 

След постковид симптомите в психологически аспект са, освен споменатите панически атаки (мощни пристъпи на тревожност), ятрофобия (силен страх от болници), и бърнаут (професионално изпепеляване), агорафобия (страх от напускане на дома и преминаването през обществени места) и др.