От днес започва масовото изследване на учителите с бързи антигенни тестове, за да се проверят нивата на заболеваемост сред тях.

 

Изследванията ще са безплатни и ще се правят доброволно само на желаещите учители. От тази седмица ще могат да се ваксинират срещу Ковид желаещите учители в рамките на втората фаза от Националния план за ваксиниране.


 

В тестването ще може да се включи и непедагогическият персонал в образователната система.

 

На 4-ти февруари към присъствено обучение ще се върнат учениците от 7, 8 и 12 клас.

 

По данни, обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов, готовност да се ваксинират са изразили засега 30% от педагозите в училищата и академичните преподаватели.

 

Същият е и делът на хората, настанени в старчески домове, които желаят да се ваксинират.

 

Още 14 040 дози от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BioNTech бяха доставени днес, за да се компенсира по-малкият брой ваксини в предишната доставка.

 

Очаква се през април да има по-големи количества ваксини в страната.

 

До края на януари Европейската агенция по лекарствата ще обяви решението си за ваксината на AstraZeneca. От ръководството на фармацевтичната компания съобщиха обаче, че доставките на ваксината за Европейския съюз ще бъдат намалени с 60% заради производствени проблеми.

 

Четвъртата одобрена в страните от Европейския съюз (ЕС) ваксина вероятно ще бъде тази на Johnson and Johnson.

 

Общият брой на ваксинираните у нас с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna към днешна дата е 26 143, а малко над 4000 души са били реимунизирани.

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 121, а 10% от всички проби са били положителни.

 

Починали с 9 души с коронавирус и общо 8820 от началото на пандемията. Пациентите с Ковид в болница са 2874, а 283 души са в интензивно отделение.

 

В изявление пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посочи, че до края на август ще бъдат ваксинирани 2 млн. души в България.