От днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема функциите на Център Фонд лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. От администрацията на Касата съобщават, че са осигурени са необходимите условия за нормалното протичане на процеса.


В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. „Кричим“1, вече работи Приемна за граждани, в която експерти ще консултират както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените пациенти над 18-годишна възраст. Приемната „Свободно движение на хора” – европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване – работи от понеделник до петък от 9 ч. до 12 ч. и от 14 ч. до 15.30 ч.


От 1 април всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси. Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това  число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение.Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към Министерство на здравеопазването, не трябва да подават нови заявления в НЗОК. На сайта на институцията –www.nhif.bg, линк „Услуги за граждани“, подрубрика „Лечение в България и чужбина“, е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.


„Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 – от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от Националната здравноосигурителна каса. Утре, 2 април, първият малък пациент заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК“, съобщават от администрацията на Касата. Освен на портала на институцията, повече информация за лечение в България и в чужбина може да бъде получена на тел. 02/9659 193.


Въпреки уверенията на НЗОК за плавен преход обаче, преди дни от Национална пациентска организация сигнализираха, че очакват проблеми в работата с пациенти. Задълженията на Касата към чуждите здравни каси все още буди несигурност, подчертаха те.