От Българския лекарски съюз апелират за спазване на противоепидемичните мерки. У нас твърдо се запазва тенденцията на ръст на новодиагностицираните с коронавирусна инфекция болни, което говори за несправяне с епидемията и неглежиране на мерките.


„Опасността не е отминала и затова напомняме, че е необходимо стриктно спазване на противоепидемичните мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, за да се овладее негативната тенденция.“ обръща внимание от съсловната организация.


Лекарите са свидетели на неспазване и подценяване на препоръките, които остават валидни заради извънредната епидемична обстановка.Тревогите им идват от опасения за претоварване на здравната система, каквото би се случило при едно безотговорно поведение на мероприятия от масов характер. 


Преди дни беш разрешено отново да има публика на спортни състезания на открито, което също крие рискове за разпространение на коронавирусната инфекция, ако не се спазват противоепидемичните мерки.


Лекарското съсловие призовава всеки, който планира да посети стадионите, или изразява своята свободна воля, да не забравя и личната си отговорност. 


Спазването на противоепидемичните мерки, макар и на открито, но в присъствието на много хора, е ключово, за да съхраним здравната система, подчертават оттам.


Отговорното поведение е условие да съхраним здравето си, нашето и това на близките ни. 


От редакцията се присъединяваме към апела: спазването на дистанция, правилното носене на маска на закрити и открити обществени места и редовното и внимателно миене на ръцете не би трябвало да е проблем за един съвременен здрав човек.