Столичната РИОКОЗ обявява грипна епидемия в София от 9 до 15 ноември.
Постоянният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция на нарастване на заболеваемостта.
 


За периода от 26 октомври до 1 ноември в София е регистрирана заболеваемост 132 на 10 000 души.
 

 


От началото на ноември се наблюдава и значително нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.
Броят на регистрираните случаи е достигнал епидемични нива на заболеваемост. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст - между 20 и 60 год.
 

 

Общинските училища в София са в грипна ваканция до 15 ноември (неделя), съобщиха от Дирекция "Образование" в Столичната община.Във ваканция излизат всички 176 общински училища. Очаква се грипната ваканция да обхване и частните училища в столицата. Общинските детски градини няма да спират своята работа, за тях не е обявявана грипна ваканция.
 


С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения. Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.
 


Лекарите съобщават, че болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.
Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.
 


Във връзка с това се препоръчва на хората да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена. При поява на грипни симптоми се препоръчва веднага да се консултираме с личните си лекари. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.