В актуалните регистри на районните здравни инспекции в страната са вписани общо 43 хосписа - от тях 38 са частни, а само 5 са държавни в болниците. До 2015 г. в страната здравните заведения за палиативни грижи са наброявали 96 с общо 5171 места. Сега местата за настаняване са близо три пъти по-малко, а причината са високите цени на услугата, показва проверка на „Монитор“.


Към момента най-много са в София -16, като допреди четири години са били 19. В цялата Софийска област са два. Във Варна от 8 вече са 7. Пак заради високите цени хоспис няма в областите Монтана, Русе, Бургас, Шумен, Силистра, Сливен, Добрич, Ловеч, Ямбол, Благоевград и Перник. Единственият хоспис в Плевенска област е в Долна Митрополия. В цяла Великотърновска област са само два, в област Кърджали – 3, по един има в Кюстендилска и в Смолянска област.


От държавните цялостно обособен хоспис все още има само в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. Той разполага общо с 40 легла. В още няколко лечебни заведения има по две-три легла за такива грижи към отделенията или клиниките. Така е във Военномедицинска академия, но там човек обаче може да бъде хоспитализиран не повече от два пъти в рамките на една календарна година и за не повече от 20 дни. Причината е, че хосписите не са делегирана държавна дейност, регламентирана в член 36, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. По тази причина повечето от тези заведения са частни.Отглеждането на лежащо болен в терминално състояние струва около 1000 лв. месечно, а ако пациентът е на скъпи лекарства, таксата далеч надхвърля първоначалната сума. Единственият хоспис във Видинска област беше заличен от регистъра на Регионалната здравна инспекция преди време, тъй като нямаше дейност повече от шест месеца. Пак по същата причина няма такава услуга и в област Враца, тъй като Северозападът е беден и хората нямат пари да си плащат на частно. Няма обаче и такава общинска услуга.


„Крайно време е в България да се създаде адекватно финансиране, за да не бъде хосписната грижа проблем за нуждаещите се. В цяла Европа възрастните хора се настаняват в старчески домове и при влошаване - хосписи. Добрата медицинска практика там е след изписването им от болница да се долекуват в такива здравни заведения“, коментира Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.