Здравните власти в Европа и САЩ докладват за случаи на остър хепатит от неизвестен произход сред малки деца. 

 

Към 21 април Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала 169 случая в европейския си регион и Америка. 


 

Обединеното кралство и Северна Ирландия са докладвали за общо 114 случая, Испания - 13, Израел - 12, Дания - 6, Нидерландия - 4, Италия - 4, Норвегия - 2, Франция - 2, Румъния - 1, Белгия - 1. В САЩ са регистрирани 9. 

 

Повишаването на случаите сред децата започва в Шотландия на 6 април, като някои дори са се нуждаели от чернодробни трансплантации. 

 

Като притеснително СЗО отчете, че случаите не са свързани с типичните състояния на хепатит A, B, C, D и E.

 

„Все още броят на случаите е много малък, но все пак основната грижа е, че става въпрос за деца“, обясни професорът по хепатология Мария Бути. Тя следи огнището на заразата заедно с Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).

 

Теорията на учените е, че става дума за инфектиране с аденовирус, за който има данни, че причинява хепатит при деца с отслабена имунна система. Никога преди заразяването не се е случвало при имунонекомпрометирани деца.

 

Предполага се, че аденовирусът може да е мутирал или в комбинацията му с друг, включително вероятно SARS-CoV-2, да причинява по-тежки форми на хепатит. 77% от децата във Великобритания са дали положителна проба за аденовирус.

 

Възможна е появата на нов патоген или излагане на токсин, но географското разпространение на случаите предполага, че инфекцията е по-вероятно обяснение, обясняват учените.

 

Всяка връзка с ваксините срещу Covid-19 е изключена, тъй като децата във Великобритания, където са открити по-голямата част от случаите, не са били ваксинирани.

 

Други учени твърдят, че отслабеният имунитет, в резултат на редуцираните социални контакти по време на пандемията, също може да бъде обяснение.

 

Симптомите на хепатит включват по-тъмен цвят на урината, пожълтяване на очите и кожата (жълтеница), гадене, умора, треска, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, светли изпражнения, болки в ставите.

 

Клиничният синдром сред идентифицираните случаи е остър хепатит (възпаление на черния дроб) със значително повишени чернодробни ензими. 

 

Много от пациентите съобщават за стомашно-чревни симптоми, включително коремна болка, диария и повръщане, предшестващи проява на аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансаминаза (ALT) над 500 IU/L и жълтеница. 

 

В повечето случаи децата не са имали температура. Международните пътувания или връзките с други страни въз основа на наличната в момента информация не са идентифицирани като фактори.

 

Референции:
1. Jennifer Rigby & Natalie Grover. Explainer: Scientists investigate hepatitis outbreak in children in Europe, US. (26th April, 2022). Reuters - https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/scientists-investigate-hepatitis-outbreak-children-europe-us-2022-04-22/

2. Multi-Country – Acute, severe hepatitis of unknown origin in children. (23rd April, 2022). World Health Organization - https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON376