Ваксините, необходими за изпълнението на задължителния имунизационен календар за тази година, са осигурени. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски на заседание на комисията по здравеопазване към Народното събрание, съобщава БНР. 
 
Персенски подчерта, че ако фирмите доставчици на ваксини изпълнят задълженията си по договорите, ще се осигурят ваксини и до средата на следващата година. Зам.-министърът посочи, че не само в България липсват ваксини. По думите му 12 държави от Европейския съюз (ЕС) са променили имунизационните си календари и са търсили ваксини от други държави. 
 
Припомняме, че заради недостига на ваксини и проблемите с доставките след серията провалени търгове през последните няколко години, заради които имаше забавяне и в изпълнението на имунизационния календар, България се договори с Турция за внос на ваксината “Пентаксим” срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце. 
NEWS_MORE_BOX
 
Освен “Пентаксим” от Турция си доставихме и ваксина срещу хепатит B - "Eувакс B", като така се заменя новата шествалентна ваксина, която обединява петвалентната и тази срещу хепатит и която по времето на здравния министър Таня Андреева беше вписана в задължителния имунизационен календар. В замяна държавното дружество “Бул Био” произведе и дари на Турция 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ). 
 
По-късно гръмна скандал точно с ваксината против хепатит, в която според медийни публикации се съдържа живак. Здравното министерство обясни, че става въпрос за вещество, което се използва като консервант и което е в допустимите норми, въпреки че самата ваксина не е разрешена за употреба у нас. Заради това ведомството реши да ползва ваксините при необходимост и ескалация на бежанската криза.