Осигурени са 600 ваксини, за да се пресече огнището на хепатит А, което тръгна от столичните квартали „Факултета“ и „Красна поляна“. Първите дози засега са предвидени основно за контактните лица с цел да се пресече разпространението на заразата, обясни в студиото на БНТ главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, а е въпрос на личен избор.


За първите случаи със заболели от хепатит А се заговори още през юли когато здравните власти регистрираха 6 случая в столицата. През септември заболелите бяха 86, а до края на миналата седмица само в София случаите са 108, съсредоточени основно в квартал „Факултета“, поясни д-р Кунчев. Преди седмица от РЗИ - Ловеч също алармираха за нови 17 регистрирани пациента със заболяването. Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани вече и в няколко детски учебни заведения. Въпреки тревожните данни здравния инспектор успокои, че този брой случаи на заразени не е голям за 2-милионната столица.


Експертът подчерта, че хепатит А е заболяване със силно изразена сезонност - след месец август, когато учениците се събират в клас. По отношение на профилактиката водещото е личната хигиена. Важна е и обществената хигиена доколкото този вирус е много издържлив във външна среда - дори, ако е попаднал в отпадни води на улицата и замръзвал през зимата, той продължава да бъде активен на пролет.„Специално при хепатит А, за разлика от другите видове хепатит - В и С, предаването е по чисто контактно-битов път. Вие трябва да погълнете вируса и то голямо количество от него, за да възникне заболяване, а това става основно със замърсени ръце, храна, можем да го внесем и от улицата... особено в квартали, които са с по-ниски комунално-битови условия, където има изтичане на фекални води по улиците...“


Преди седмица в студиото на Bulgaria ON AIR и епидемологът проф. Мира Кожухарова отбеляза, че ситуацията със заболелите в страната ни не е обезпокоителна, въпреки че има епидемичен взрив. „Хепатит А е един сериозен и перманентен проблем за България. Докато ваксините са в свободна продажба, те никога няма да достигат. А за да се промени това е необходимо те да бъдат вкючени в имунизационния календар, т.е. да стане част от задължителните детски ваксини. Тогава и държавата ще бъде длъжна да осигурява достатъчен брой“, подчерта специалистът.