В още няколко области у нас се очаква да бъде обявена грипна епидемия още днес. Това са Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Данните за заболеваемостта сочат, че броят на болните се увеличава бързо.
 
В тези области ще се следи посещаемостта в училищата, както и броят на болните, за да се вземе решение дали да бъде обявена епидемия.
 
В Пловдив броят на заболелите от грип рязко се е увеличил през почивните дни. Около 300 души са преминали през кабинетите на лекарите със съмнения за грип, като са приети са за лечение над 30 пациенти в тежко състояние. Обявена е грипна ваканция от утре до края на седмицата.
 
Решението за обявяването ѝ дойде след писмо от Регионалната здравна инспекция в Пловдив до Инспектората по образование.
 
Грипна епидемия беше обявена миналата седмица в Стара Загора.
 
Здравните власти там прекратиха свижданията в болниците и разкриха противогрипни кабинети в приемния сектор на лечебните заведения.
 
В лечебните заведения се спазва строг противоепидемичен и дезинфекционен режим отстрана на персонала. Те трябва да имат готовност за осигуряване на допълнителни легла за пациентите, които се лекуват от грип и усложненията от него.
 
В заведенията за доболнична помощ са прекратени детските и женските консултации, както и провеждането на профилактични имунизации и реимунизации. 
 
Очаква се да бъде решено дали да бъде обявена грипна ваканция в областта. Към този момент училищата и детските градини са отворени, като се следи посещаемостта на децата.
 
Дете с увреждания почина в болницата в Добрич, вследствие на усложнения от грип, след като в петък 6 деца с увреждания бяха настанени в детското отделение на добричката болница в тежко състояние заради грип. 
 
В края на януари пък, 3-годишно дете издъхна в болница в Стара Загора вследствие на грип.
 
Според епидемичните данни най-разпространен е познатият от последните няколко години грипен вирус от типа AH1N1 или така нареченият свински грип. Особеното него е, че засяга най-често активните млади хора на възраст между 15 и 30 години. 
 
Наблюдават се още грипните щамове – „Виктория“, „Калифорния" и "Швейцария".
 

Свинският грип проявява същите симптоми на човешкия грип, но има и някои особености. При него е характерна внезапна отпадналост, висока температура – над 38 градуса, гадене, повръщане и болки в цялото тяло. В голям процент от случаите, още в първите дни заболелите развиват пневмония. Вирусът е особено опасен при бременните жени и децата. При бременните, заразени със свински грип има голям риск от развитието на увреждане при плода, както и от спонтанен аборт.