У нас все още няма регистриран случай на грипен вирус, а в страните от европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) само в две държави има умерено разпространение - Грузия и Северна Ирландия. Това съобщи пред БНТ проф. Д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.


По думите на епидемиолога все още не е късно за поставяне на противогрипна ваксина, защото имунитетът срещу грип от ваксината обикновено се изгражда в рамките на 2-3 седмици, максимум 1 месец. Важно е обаче в момента на поставянето здравето да е стабилно.


Проф. Кантарджиев обаче предупреди, че в София вече вече циркулира респираторен синцитиален вирус, който е вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният вирус. Той причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб, а само през миналата седмица в столицата са регистрирани два случая.Вирусът обикновено циркулира паралелно с сезонния грип, но този път е подранил. „Инфекцията е най-опасна за деца до 5-годишна възраст и за много възрастни хора. Необходими са строги мерки“, допълни проф. Кантарджиев.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че респираторно синцитиалният вирус (RSV) предизвиква тежко протичащи инфекции на респираторния тракт. Той е типичен причинител на бронхиолит в кърмаческа и ранна детска възраст. Принадлежи към семейството на Paramyxoviridae.


Вирусът се предава по въздушно-капков път, а инкубационният период е от 3 до 6 дни. Заразеното дете отделя инфекциозния причинител в продължение на 8 дни след началото на заболяването. Вирусът е устойчив в околната среда - напускайки организма, той остава жизнеспособен за дълъг период от време.


Клиничната картина при заболяването зависи от възрастта на детето. През първата година от живота обикновено респираторно синцитиалният вирус предизвиква инфекции на долните дихателни пътища - бронхиолит, пневмония. При новородените и недоносените вирусът може да предизвика паузи в дишането – апнеи, при които дишането спира, детето посинява и се нарушава кислородното снабдяване на тъканите.


Как започва бронхиолитът?