Още части от страната са под грипна епидемия. От днес тя влиза в сила в областите Видин, Стара Загора и община Бобов дол, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

 

До 26 януари училищата в област Стара Загора и община Бобов дол ще затворят врати.


 

„Поради висока заболяемост от грип е предписано да не се провеждат учебни занятия за същия период и в две учебни заведения в гр. Дупница, едно учебно заведение в с. Невестино, община Невестино, както и в учебно заведение в с. Раждавица, община Кюстендил. Към настоящия момент информацията за отсъстващи поради заболяване ученици на територията на област Видин не дава основания за обявяване на грипна ваканция“, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

 

От утре, 25 януари е обявена грипна епидемия на територията на цялата Софийска област. Преустановяват се учебните занятия за пет календарни дни, до 29 януари включително.

 

Грипна епидемия има и на територията на област Бургас. На Регионално управление на образованието в Бургас е препоръчано да бъдат преустановени учебните занятия от днес следобед до понеделник, 29 януари включително.


До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От здравно министерство допълват, че Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и имат готовност да предприемат незабавни мерки.  


От днес се възобновяват учебните занятия на територията на област Пазарджик, където по-рано бе обявена грипна епидемия. Другите противоепидемични мерки остават в сила.

 

Грипът започва с остро начало. Висока температура, обща отпадналост на организма, главоболие, ставно-мускулни болки, са основните му симптпоми, които отшумяват след 7 до 10 дни. „Пациентът трябва да има предвид, че не може да се върне обратно с пълна сила към предишния си начин на живот. Трябва да има един период, в който да се възстановят силите на организма. Това е периодът с приема на витамини, силна белтъчна храна, за да може да се подсили имунната система. Ако има възможност, разбира се, пациентът трябва да остане поне седмица след оздравяването вкъщи, за да се възстанови напълно", каза пред Puls.bg д-р Радина Андонова от ВМА.  

NEWS_MORE_BOX

 

Общо 8 458 случая на остри заразни заболявания са регистрирани за периода 08 – 14 срещу 6 082 случая за предходната седмица. От тях 6 781 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), показват данните за епидемичната обстановка в страната, качени на сайта на Министерство на здравеопазването.