Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари мъничко вълшебство“. Базарът ще се проведе в събота, 16.12. през целия ден в мол “Сердика Център” на ниво -1. На базара, освен ръчно изработени подаръци, бижута, произведения на изкуството, картички, коледни сладки, тениски и бебешки бодита “Най-големите герои са най-малките” ще може да бъде закупен и ежегодният ни благотворителен календар. 

 

За нас това е ден, в който даряваме топлина и добрина за най-мъничките и най-беззащитните – преждевременно родените деца и техните семейства. Със средствата от базара ще се подпомогне работата на Фондацията и Семеен център “Малки чудеса” - най-амбциозният ни проект за изминалата година. Семейният център предоставя комплексна грижа за недоносени деца със затруднения в развитието, обучителни и емоционални проблеми, както и на техните родители, за да преодолеят последствията от преждевременното раждане и травматичните преживявания, свързани с него. В центъра работят специалисти с насоченост ранна диагностика, превенция и ранна интервенция: логопед, ерготерапевт, екип от психолози, музикотерапевт и консултанти по кърмене. 


 

 

 

Какво друго постигнахме през 2017?

За пръв път тази година, на 15. май, отбелязахме Световния ден на кенгуру-грижата. Кампанията ни се оказа изключително успешна. В нея взеха участие 15 неонатологични отделения в страната, някои от които за пръв път допуснаха родители за контакт кожа-до-кожа с техните бебета. Кенгуру-грижата има редица положителни ефекти както върху бебето, така и върху майката: регулира температурата, сърдечната и дихателната дейност на бебето, подобрява качеството на съня, намалява честотата на вътреболничните инфекции и скъсява болничния престой, улеснява кърменето и храненето с майчина кърма, намалява честотата на пост-травматичния стрес и депресия у родителите. Можем смело да се похвалим, че и след отзвучаване на медийното внимание много от отделенията продължиха да развиват тази практика като част от ежедневните грижи за недоносените бебета и контактът кожа-до-кожа навлиза все повече и в нашите болници. 

 

Сложихме началото и на друга наша инициатива, която набира все по-голяма популярност -  “Да плетем и шием за недоносените бебета”. Доброволци от цяла България изработиха стотици медузи и октоподи, плетени шапчици, дрешки, терлички и покривала за кувьози, които да осигурят на бебетата по-голям комфорт по време на лечението.

 

Тази година също така преработихме и подготвихме за печат второто издание на наръчника “Всичко за недоносеното бебе”, който ще бъде разпространен във всички неонатологични отделения в страната и отново достъпен през сайта earlybaby.info. Второто издание на наръчника включва и нова, подробна информация, посветена на ключовите моменти в ранното детско развитие и влиянието им върху бъдещето психично функциониране на човека.

 

С помощта на средствата от благотворителния търг на Ники Кънчев осъществихме две големи дарения на апаратура във водещи неонатологични клиники в София. Клиниката към САГБАЛ “Майчин дом” получи седем помпи за ентерално хранене, а СБАЛДБ “Проф. Иван Митев” получи апарат за неинвазивна вентилация. Благодарение на кампанията за събиране на пластмасови капачки в гр. Шумен на неонатологичното отделение към МБАЛ Шумен беше дарен пулсоксиметър. Първа градска болница в София получи два пациентски монитора, закупени благодарение на частно дарение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

През 2017 г. открихме още две семейни стаи в страната. Благодарение на кампанията “Повече българчета за България” на радио Витоша се осъществи семейната стая в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново. Стаята в неонатологичното отделение към МБАЛ Пловдив пък е финансирана и осъществена изцяло от семейство, пожелало да остане анонимно. Семейните стаи подпомагат контакта на родителите с тяхното бебе, кенгуру-грижата, кърменето и дават възможност за плавен преход между интензивното наблюдение в болницата и изписването у дома, за да могат родителите да се чувстват уверени в грижите, които полагат за своите деца. Създаването на повече семейни стаи се откроява като едно от нещата, които ще подпомогнат работата на специалистите и подобрят значително грижата за децата. 

 

Предстои ни коледната акция с подаръци за най-малките бебенца, които ще прекарат първата си Коледа в болницата. Надяваме се да донесе надежда и положителна енергия на техните семейства, които сигурно очакват празниците със свито сърце…

 

Искаме да пожелаем на всички приятели, дарители и медийни партньори, които ни подкрепят не само по празниците, а през цялата година светли и уютни Коледни празници в кръга на близките и приятелите, и да благодарим за дългогодишното сътрудничество в името на най-малките герои - недоносените деца и техните семейства!

 

Весели празници!
Фондация Нашите недоносени деца