Грипната ваканция на учениците в област Перник ще бъде удължена с още два дни. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО).

 

Както по-рано ви съобщихме, първата област в страната, в която бе обявена грипна епидемия (за периода 13-17 януари), бе Перник. Тази сутрин от Регионална здравна инспекция - Перник са връчили предписание на Регионалното управление на образованието по повод епидемията. В него изрично пише, че са наложителни задължителни хигиенни и противоепидемични мерки в училищата. Затова те ще останат затворени и на 18 и 19 януари.


 

Нивото на интензивност на епидемичния процес по отношение на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е достигнало заболеваемост 280,66 на 10 000 души население. Данните на Регионалната здравна инспекция покзват, че има 208 случая на ОРЗ. 


През изминалата седмица ( 8-14 януари) са регистрирани общо 8 458 случая на остри заразни заболявания срещу 6 082 случая за предходната седмица. От тях 6 781 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4 535 случая за предходната седмица. Това показва справката на здравно министерство за епидемичната обстановка в страната. 

 

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 177,68 на 10 000 души срещу 118,88 на 10 000 души за предходната седмица. В почти цяла България има увеличение на случаите на заболели. С най-висока интензивност на епидемичния процес са областите Варна, Видин, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра и София-град.  В града под тепетата вече са взети предепидемични мерки. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Данните от Националния център по заразни и паразитни болести сочи, че от дадени 142 клинични проби са доказани 44 вируса. От тях 5 са A H1N1 (свински грип), 2 тип A H3N2 (Хонконг), 33 B (Ямагата) и 4 тип В. Специалистите от там предупредиха, че в края на януари се очаква да има пик на грипната епидемия в страната.