На 7,8 и 9 февруари ще се проведе обучителният курс "Родител за контакт" за семействата на деца с цепнатина на устната или небцето.

 

Това съобщиха от Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители. Целта на инициативата е да се окаже подкрепа на семействата, минали през това преживяване.


 

Сред темите, включени в обучението, са справянето с емоционалните реакции на децата с такъв проблем, изучаване на умението за изслушване и изкуството да се задават улесняващи въпроси, организационни въпроси относно лечението и храненето, за социалните помощи за децата и други.

 

От Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители посочват, че до момента в България има над 18 родители за контакт, които успешно работят за предотвратяване на изоставянето на деца с лицеви аномалии в домове, предоставят информация и оказват подкрепа на техните семейства.

 

Курсът ще се води се от специалисти с дългогодишен опит в работата с родители на деца с вродени лицеви аномалии. С лекция ще се включат доц. Юрий Анастасов и членове на мултидисциплинарния екип.

 

На включилите се родители се заплащат пътните разходи, две нощувки, храна, занималня и храна за децата.

 

Всички желаещи да се включат в обучението могат да се свържат с организаторите на телефон 0888932533 или 032602935.