В Деня на спирометрията в България, 23-ти октомври, от 10 до 14 ч., гражданите на 12 града в страната ще могат безплатно да тестват състоянието на белите си дробове в подвижните пунктове пред сградите на областните администрации.
 
Акцията е организира от Българското дружество по белодробни болести и фармацевтичната компания и АстраЗенека.
 
Спирометрията е безболезнено изследване, което отнема по-малко от 10 минути. То е показател доколко добре може да диша човек и помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания.
 
Това може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и хронична обструктивна белодробна болест, преди настъпването на необратими увреди.
 
ХОББ е общият термин, даден на заболявания като емфизем и хроничен бронхит, които причиняват постоянно стесняване на дихателните пътища и блокиране на въздух в белите дробове.
 
Заболяването засяга основно белите дробове и способността да дишаме, но то може да засегне и мускулите, сърцето, костите, както и цялостното настроение.
 
Тютюнопушенето е най-честата причина за ХОББ в Европа, но няколко други фактора могат да доведат до развитие на болестта. Те включват замърсяване на въздуха на закрито и открито, както и прах и химични вещества на работното място и съществуващи заболявания, като хронична астма.
 
Индустриалните замърсители и газовете, отделяни от нарастващия брой автомобили на Стария континент, също са сред водещите предпоставки за белодробни заболявания. Българските градове са в топ 5 на най-замърсените населени места в Европейския съюз.
NEWS_MORE_BOX
 
Работата в непроветрени офиси, производство в опасна въздушна среда, пасивното тютюнопушене и ниската физическа активност също са причина за нарастването на заболеваемостта.
 
Белодробните болести са една от водещите причини за смърт. Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма и над 64 милиона с ХОББ. 75% от случаите с ХОББ не са диагностицирани, а навременната диагноза на белодробните болести може да доведе до по-ефективно и с по-ниска цена лечение.
 
Именно затова Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация дава шанс за проверка на състоянието на белите дробове.
 
АстраЗенека е сред водещите научно-изследователски фармацевтични компании в света с нови и високоефективни лекарствени средства в седем големи терапевтични области – онкология, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и белодробни заболявания, диабет, интензивно лечение и анестезия.
 
Тя оперира на над 100 пазара и нейните медикаменти се използват от милиони пациенти в целия свят.