Дарение на стойност 106 500 лева предостави Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) на Министерството на здравеопазването. „В условията на епидемична ситуация с разпространението на инфекцията COVID-19 у нас всички работещи във фармацевтичния сектор изразяваме безрезервната си подкрепа към героичните усилия на медици и фармацевти в борбата със заразата“, се казва в решението за дарението към всички медицински специалисти и фармацевти на първа линия.


Дарението е в натура и е предназначено за ключови звена от системата на здравеопазване. Част от него е респиратор от висок клас за интензивно лечение на критично болни с  COVID-19. Дарението към Столичната регионална здравна инспекция пък е свързано с нарастващата важност на ранната диагностика на COVID-19 и представлява автоматизирана система и PCR китове за изолиране и откриване на вируса. Дарението към Центъра за спешна медицинска помощ – София е насочено към предпазване на екипите на първа линия, които се борят за спасяване на всички спешни случаи в столицата, и представлява маски за многократна употреба стандарт FFP3 в количество 5300 броя.

 


Актът на дарителство се осъществява с подкрепата на всички членове на сдружението: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз. 

 

По данни на председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, в световен мащаб се наблюдава ръст на киберпрестъпността и разпространяването на фалшиви медикаменти. Само за последната седмица по данни на Европейската комисия по света са иззети над 4,4 милиона опаковки нерегламентирани лекарствени продукти. „Гаранция срещу този сериозен риск дава общоевропейската система за верификация на лекарствата, в която са включени всички страни членки на ЕС от февруари 2019 г. България е една от първите европейски страни, в които заработи националната система за верификация на лекарствата. Тя работи и разгръща функциите си успешно и към момента“, припомнят от Българската организация за верификация на лекарствата.