Министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.


В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение. В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.


Пълният списък на лечебните заведения.По думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов от началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са близки връзки на установени с положителни проби.


Към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководството на компетентните прокуратури и над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в София и големите градове - Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново.


„Мерките, които най-много затрудняват хората са тези на контролно-пропускателните пунктове при входовете и изходите на областните градове. Знам, че има затруднения при движението, че създава допълнително затруднение попълването и предаването на декларация, но тези мерки са нови както за министерството, така и за обществеността. В началото те наистина създаваха много проблеми, но с промени в заповедта на министър Ананиев, диференцирахме задълженията на гражданите, така че да дадем приоритет на лекарите, на медицинските лица и хора, които са свързани с работа в критичната инфраструктура в страната - електроразпределителни дружества, телекомуникации, бърза помощ, транспорта. Естествено, където позволява инфраструктурата, са направени допълнителни коридори“, разясни вътрешния министър.


Младен Маринов подчерта, че мерките са строги и такива трябва да бъдат докрая. И благодари на всички полицейски служители, които работят денонощно на улицата, снабдени със защитни облекла и осигурени храна и топли напитки по време на дежурствата.