Основните причини за хоспитализации при жените са гинекологичните проблеми, а при мъжетехирургичните интервенции. Водещият критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. Чак след това по важност за пациентите са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.


Най-тревожен е фактът, че нивото на иновации в болниците в България остава на много ниско ниво. Едва 1/7 или 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури и отговарят на най-високите стандарти. Делът на иновативните технологии в лечебните заведения също остава нисък – едва 9 на сто, а 63% от болничните заведения нямат максимално ниво на компетентност.


Това са някои от основните изводи в проучването на независимата анализаторска компания IQVIA, на базата на която беше съставена класацията „Най-добрите болници“ на Българската болнична асоциация и Investor Media Group. Снощи на специална церемония бяха отличени най-добрите болници у нас в седем направления – акушерство и гинекология, кардиология, онкология, ортопедия и травматология, педиатрия, УНГ и хирургия.


 

Първият по рода си рейтингът „Най-добрите болници“ класира най-добре представящите се лечебни заведения в България, след проведено национално допитване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването оценява лечебните заведения по редица критерии - технология, специализация, персонал и качество на услугите. 


Проучването представлява оценка на здравните услуги в болничния сектор, а общият брой участници – 2185, го прави представително за страната и откроява важни тенденции за структуроопределящите болнични заведения. 


„Подобен тип класации са от особено значение, защото ние, лекарите не можем да квантифицираме нещо, което не познаваме, тоест за да разберем какви са нагласите на нашите пациенти, са ни необходими подобни цифри – да видим какво им трябва, какво получават и какво не им достига. Беше извървян много дълъг път във взаимоотношенията лекар – пациент и днес благодарение на добрата информираност на практика с пациентите обсъждаме тяхното лечението и крайното решение винаги е тяхното“, сподели по време на дебата в залата проф. Николай Габровски от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.


Данните от мащабното и детайлно проучване обаче показват, че като цяло по отношение на информираността на пациентите относно техните права и задължения за болничното лечение трябва да се работи още. Но няма съществени различия между информираността на пациентите в държавните и частните болници, включително и за страничните ефекти на лекарствата.


44% от пациентите не са получавали никога, или пък само понякога, ясни разяснения, свързани с провежданото им лечение в болница. 29 на сто от пациентите винаги получават необходимото обяснение, като това се случва по-често в частните болници – 31 на сто, отколкото в държавните – 27 на сто. По отношение на информацията за новите медикаменти ситуацията е сходна - 47% от пациентите получават понякога или изобщо не получават информация за тях. 


Оказва се, че пациентите в малките градове получават повече допълнителни грижи за ежедневни дейности, отколкото в столицата. В частните болници се осигуряват повече грижи и внимание от специалистите в сравнение с държавните заведения.


„Сега стартирахме кампанията „Най-добрите болници“, но знаем, че след нея ще последват най-добрите лекари, най-добрите аптеки и т.н., защото по една или друга причина сме се превърнали в потребителско общество и имаме нужда от повече информация за това къде можем да получим удовлетворение на търсените от нас услуги. Без излишно самочувствие твърдим, че необходимостта от здравни услуги е най-важното нещо за всеки човек и по тази причина трябва да имаме истинска информация. А една такава кампания мобилизира и лечебните заведения, и лекарите, защото конкуренцията е двигател във всички области“, заяви по време на здравния дебат и председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков.


Сред гостите уважили събитието в хотел "Интерконтинентал" бяха зам. министъра на здравеопазването Жени Начева, директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Д-р Асен Балтов, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представители на пациентски организации, застрахователния и технологичен сектор, както и кметът на София Йорданка Фандъкова, която подчерта, че класацията „Най-добрите болници“ е оценка, но и стимул за всеки зает в сферата на здравеопазването.


„Подкрепяме класацията, защото тя ще даде по-голяма прозрачност и яснота както за пациентите, така и за изпълнителите на медицинска помощ в кои лечебни заведения се предоставя по-качествена медицинска услуга. Това е една добра първа стъпка за да се даде по-голяма гласност за начина, по който лекуват лечебните заведения у нас“, заяви и зам. министър Начева.


Модераторът на здравния дебат и медицински директор Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов Център проф. Иво Петров подчерта, че подобен рейтинг е изключително важен и полезен както за пациентите, така и за лекарите, но на първо място трябва да бъде обективен.


„Добрите здравни системи се базират на данни и изводи от тях, като така се оценява задоволството на потребителите на здравна помощ. Класиране на болниците в България трябва да има задължително. Такъв рейтинг присъства в САЩ, Западна Европа, тоест добрите здравни системи имат рейтинг на болниците“, допълни той.


Класацията, изработена от IQVIA, стъпва на многокомпонентен индекс за оценка, изграден въз основа на международна методология с цел бъдещо проследяване на динамиката на отделните болнични заведения относно предоставяните здравни услуги. Индексът е въз основа на четири основни стълба - проучване сред пациенти на болничните заведения, сред лекари, сред мениджмънта на болници и анализ на обективни критерии на болниците (ниво на акредитация, брой хабилитирани специалисти, брой операции и др.). И разпределя класацията на регионален и национален принцип.

 

Отличниците:

 

АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ

МБАЛ за женско здраве „Надежда“

 

КАРДИОЛОГИЯ

Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов Център УМБАЛ ЕООД

 

ОНКОЛОГИЯ

КОЦ Пловдив ЕООД

 

ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ

МБАЛ „Тракия“ ЕООД – Стара Загора

 

ПЕДИАТРИЯ

УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

 

УНГ

МБАЛ „Тракия“ ЕООД – Стара Загора

 

ХИРУРГИЯ

Аджибадем Сити Клиник „Токуда“ МБАЛ ЕАД - София