Опитът на екип от български лекари при лечение на тежки мозъчни аневризми бе публикуван във февруарския брой на научното списание Neurosurgery.

 

Илюстрацията към тяхната публикация е дело на графичния дизайнер Антон Робов и е избрана за февруарската корица на най-влиятелното списание за неврохирургия в света.


 

Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, който е начело на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата.

 

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи.

 

Става въпрос за временно стент – асистирано койлиране при мозъчни аневризми с широка шийка, при които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

 

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента.

 

Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията. Оказва се, че Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област.

 

В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

 

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

 

„И публикуването на статията, и изборът на редактора илюстрацията към нея да бъде корица на списанието, са огромна чест за нас“, коментира доц. Станимир Сираков. Той разказа, че специално са търсили художник или дизайнер, който с изразните средства на изкуството, да пресъздаде какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозъка.

 

„Използвам случая да благодаря на всички колеги – неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори, защото нашата работа е екипна. Според мен в основата на успеха ни е отличната колаборация между различните звена в болницата, това, че работим като един екип“, посочва доц. Сираков.

 

Той е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София.

 

Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция.

 

Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). В България годишно се откриват около 350-400 аневризми и 50-60 АВМ.

 

241 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. Само 2 от тях са били оперирани чрез класическите неврохирургични методи, а останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

 

Цялата статия можете да прочетете в сп. Neurosurgery