Опасността от фалити при стоматолозите е сведена до минимум благодарение на взетите мерки, включително възможността да се ползва мярката 60/40 при денталните практики без договор с НЗОК.

 

Това заяви председателят на Български зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.


 

Стоматолозите, имащи договор с НЗОК, са обезпечени с 85% от средната заработка за януари или средната заработка за февруари и март.

 

Мярката 60/40, която има за цел да подпомогне малкия и средния бизнес, е отворена за тези стоматолози, които нямат договор със Здравната каса.

 

Ако епидемията продължи дълго време, но мерките се запазят, вероятността от фалити сред собствениците на дентални практики е сведена до минимум, посочи д-р Николай Шарков.

 

Българският зъболекарски съюз ще настоява мерките да се запазят до края на пандемията.

 

По думите му зъболекарските кабинети продължават да работят и не предвиждат затваряне.

 

Извънредна е била ситуацията през първата вълна на пандемията, когато около 60-70% от кабинетите са прекъснали временно работа, докато се набавят лични предпазни средства.

 

Държавата не е оказала подкрепа на стоматолозите в началото на пандемията и не им е предоставила нужните лични предпазни средства, въпреки че са пряко изложени на опасността от зараза.

 

„Това е мястото, където пациентите трябва да бъдат най-спокойни за опасността от зараза, защото кабинетите са обезопасени на 99% - не мога да кажа 100%, защото все пак Covid-19 не е все още напълно изучен“, посочи председателят на БЗС.

 

Той обясни, че две трети от пациентите са се отдръпнали в началото на пандемията, но сега се завръщат, като още веднъж подчерта, че зъболекарските кабинети са едно от най-безопасните места.

 

„Вирусът се предава на социални места, а кабинетът на лекаря по дентална медицина не е социално средище, там пациентите са по един в чакалня, всичко е дезинфекцирано“.

 

Тази година БЗС празнува своята 115-та годишнина и е една от най-старите съсловни организации не само в Европа, но и в света.