За 11-та поредна година Българското дерматологично дружество организира безплатни прегледи по време на профилактичната кампания срещу рака на кожата „Евромеланома“.
 
Стартът на инициативата, която е под ръководството на Европейската академия по дерматология и венерология, е на 13 май.
 
Над 200 български дерматолози от цялата страна ще се включат в кампанията, стана ясно днес по време на специална пресконференция, посветена на „Евромеланома 2016“.
 
2483 българи са прегледани през периода на миналогодишната кампания, обясни доц. Жана Казанджиева. По думите и при 21 от тях е открита най-тежката форма – малигнен меланом. При 56 – базоцелуларен карцином, а при 6 от прегледаните – спиноцелуларен карцином.
 
Доц. Казанджиева съобщи и, че за първи път у нас ще бъде проведена национална кампания „Детска Евромеланома“. България ще е първата страна с подобна инициатива за най-малките.
NEWS_MORE_BOX
 
Тя ще стартира на 2-ри юни, ден след Деня на детето, като ще се проведе в някои от най-големите градове у нас – София, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Участие в нея ще вземат всички университетски клиники, посочи още доц. Казанджиева. 
 
Тя разясни, че кампанията ще има за цел да разясни на родителите как да предпазват децата си от вредното влияние на слънцето, тъй като все по-често се забелязва изключително грешното поведение, новородени и много малки деца да бъдат водени на плаж например. 
 
„80% от прекараното време на слънце е преди да навършим 18 години. 55% от децата прекарват повече от 4 часа на слънце, а 50 на сто от майките нанасят слънцезащитен крем на децата си на 4 часа“, поясни доц. Казанджиева.
 
Тя е категорична, че родителите трябва да са по-отговорни в грижата за кожата на децата си и максимално да ги предпазват от слънцето.