В Министерство на здравеопазването са постъпили сигнали за опасни храни на българския пазар. Информацията е получена по Системата за бързо съобщаване за опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз.

В лешниковите бисквити "Каролина", българско производство е установено наличие на фъстъчен протеин от 69,7 мг/кг, чието съдържание не е обявено на опаковката. Протеинът, може да предизвика алергична реакция и да се отрази неблагоприятно на здравословното  състояние на алергични към него. Сигналът е получен от страна на Словакия.

Съгласно процедурата се налага продуктът да бъде потърсен и на българския пазар, за да се постави адекватен етикет според изискванията на законодателството. Целта е потребители с алергични проблеми да избегнат неговата консумация.

 

Разпространени в страни от ЕС са храни за спортисти, съдържащи суроватъчен протеин, със съмнение за наличие на салмонела.

Храните са на „Now Foods“, поделение на „The Fruitful Yield“ Inc. САЩ. Пет отделни продукта са, без наименование, номерирани от едно до пет.


 

Продуктите ще бъдат изтеглени от пазара.