Медицински специалисти ще запознаят хората с първични имунодефицити и родителите на имунокомпрометирани деца с усложненията от Ковид-19, с причинителя на заболяването и възможностите за ваксиниране на безплатен онлайн семинар.

 

Обучението ще се проведе на 23 април по случай предстоящата Световна седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Тази година глобалната инициатива се провежда под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“.


 

Първичните имунни дефицити са редки заболявания, при които имунната система не може да функционира правилно. Когато дефектът се наследи генетично, той се нарича първичен имунодефицит.

 

Организатори на кампанията са:

  • Експертния център по редки болести към Александровска болница;
  • Международната фондация „Джефри Модел”;
  • Българската асоциация по Клинична имунология;
  • Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити;
  • Националният алианс на хората с редки болести.

 

През тази година кампанията се фокусира върху насърчаване на донорството на плазма и ваксинацията срещу Ковид-19. Организаторите посочват, че възможността за лечение с плазма осигурява животоспасяваща терапия за много хора с първични имунни дефицити.

 

Кампанията ще акцентира и върху ранната диагноза и своевременното въвеждане на последните научни достижения в медицинската практика.

 

Заради невъзможността за провеждане на ежегодните безплатни прегледи в условията на епидемия, обучението ще се проведе онлайн на 23 април от 14:00 ч.

 

Целта на училището е да запознае хората с първични имунни дефицити и родителите на деца с първични имунни дефицити с епидемията от Ковид-19: нейния причинител, развитието на заболяването при хора с ПИД и възможностите за ваксиниране.

 

Фокус на обучението ще бъде и нов субкутанен препарат за заместително лечение.

 

Срокът за записване за участие е до 19 април на мейл: bgpidcenter@gmail.com с копиедо microbiologybg@yahoo.comЗаписалите се ще получат линк за достъп до виртуалното обучение.

 

Ще бъде публикуван и дигитален сборник с въпроси за евентуално наличие на първични имунни дефицити. Анкетата е анонимна и е изготвена от специалисти клинични имунолози от Експертния център по редки болести и Функционалния експертен център „Джефри Модел“. Тя е налична на страницата на PID Center-Bulgaria във facebook.

 

Открити са над 380 форми на първична имунна недостатъчност, които варират значително по своята степен по тежест. Първичната имунна недостатъчност често се проявява под формата на чести инфекции, при лечението на които се пропуска основната причина за тях. Това застрашава хората с първични имунодефицити от увреждане на жизненоважни органи и дори смърт.