Онлайн платформата „Happy Doctors“ ще даде възможност на българските медици да получат безвъзмездна психологическа подкрепа в момент, в който здравната ни система е изправена пред сериозно изпитание.

 

Чрез новата уеб базирана платформа лекари, медицински сестри, акушери, фелдшери и други медицински лица ще могат да уговорят при нужда консултация със специалист.


 

Идеята за инициативата „Happy Doctors“ се заражда след началото на епидемията от Ковид-19 сред няколко млади ентусиасти, които искат да подкрепят медиците, участващи в борбата с пандемията.

 

Български лекарски съюз (БЛС) застава зад тяхната идея и подпомага реализацията на проекта.

 

Лекарите, изложени на извънреден стрес в сегашната епидемична обстановка, ще могат да се свържат със специалисти, готови да им окажат безвъзмездна психологична подкрепа с най-високите стандарти в сферата.

 

Над 35 са психолозите, психиатрите и психотерапевтите, които се включват в проекта като доброволци и са готови да дадат своя принос в борбата с Ковид като подкрепят своите колеги.

 

Адресът, на които медиците могат да получат необходимата им помощ, е:

https://happydoctors.org

 

Медиците ще могат да изберат от редица специалисти и да уговорят лично всички детайли по провеждане на сесиите за подкрепа.

 

"Нашата роля е да се грижим за лекарите, за подобряване условията им на труд и подкрепа във всеки един аспект. Подобен проект изцяло покрива философията ни и подпомага усилията за постигане на поставените цели" - сподели председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

 

"А когато инициативата идва от толкова вдъхновени, социално отговорни и дейни млади хора, можем само да изпитваме радост и да им помогнем", добави още д-р Маджаров.

 

На 19 октомври лекарският съюз ще връчи традиционните си награди „Лекар на годината 2020“.

 

За да почете усилията на лекарите, които всеотдайно се борят с коронавируса, ръководството на БЛС е добавило нова категория тази година: "Борба с пандемията - Covid-19.

 

"Достигането до медиците е предизвикателство"- разказва Момчил Даскалов, инициатор и главен двигател на проекта.

 

"Представителите на т.нар. помагащи професии като лекари, пожарникари, полицаи най-трудно търсят подкрепа, докато са отдадени на всички нас. Затова изключително много сме благодарни на БЛС за съдействието  и разчитаме, че с общи усилия ще постигнем нашата цел и все повече и повече медици ще се възползват от предоставената им възможност."

 

Идеята е инициативата "Happy doctors" да се наложи като устойчив проект за подпомагане на медиците и във времето да даде своя принос и за по-добрата грижа към пациентите.