Около спешното осъвременяване на лечението на рак на гърдата и промяна в действащите в момента клинични пътеки се обединиха водещи онколози у нас. На кръгла маса, посветена на Световния месец за борба с карцинома на млечната жлеза в София, близо 50 хирурзи-мамолози и пациентски организации апелираха за промени, изготвени на базата на съвременните стандарти за хирургично лечение на онкологично заболяване на гърдата. 


На събитието бе представено становището на специалистите, което ще бъде внесено в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Министерството на здравеопазването, Български лекарски съюз (БЛС) и Българско хирургическо дружество (БХД). 


Едно от предложенията на лекарите е за разделяне на клиничната пътека (КП) за хирургично лечение на онкологично заболяване на млечната жлеза – 193, на две подпътеки – 193.1 и 193.2. Идеята е в едната да се включват всички биопсични хирургични интервенции, хистологична верификация, хормонален статус и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - оперативните интервенции. Второто предложение е да се осъвремени остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. „Отчетоха се завишените разходи според съвременните стандарти в  хирургичните Клиники за лечение на млечна жлеза, както разходи за апаратура, консумативи, клинични и патологоанатомични изследвания“, обясни хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Александровска“ и съосновател на Фондация „Експерти срещу рака“.


Според медиците заплащането от страна на касата за клинична пътека 193.1 трябва да се остойности на 800 лв., на клинична пътека 193.2 – на 2000 лв. В становището си експертите искат увеличение на цената други две клинични пътеки – КП 194 „Оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия“ – на 800 лв. и на КП 200 „Реконструктивни операции на гърдата по медицински показания след доброкачествени и злокачествени тумори, вродени заболявания и последици от травми и изгаряния“ – на 1890 лв.


Лекарите настояват още да се осигури допълнително заплащане на интраоперативната лъчетерапия, като освен цената на клиничната пътека да се осигурят още 2700 лв., както и за двойно заплащане на цената на КП 193.2 при двустранна мастектомия.


Друго важно предложение на специалистите е Касата да поема един или два импланта при пациенти, на които е направена мастектомия (едностранна или двустранна) и е възможна реконструкция на гърдата. Лекарите настояват да се въведе и компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники, като се предвидят минимум биопсии и минимум брой операции на гърдата за онкологично заболяване.


На събитието присъства и председателят на Фондация „Една от 8“ Нана Гладуиш, която подкрепи исканията на онколозите и подчерта, че „в днешно време е абсолютно недопустимо една жена да ляга на операционната маса и да не знае дали ще се събуди без  гърда или не, при положение, че е възможна предварителна диагностика. Необходимо е да се разбере, че животът на жените с една гърда се промяна коренно. Ние се борим, за да запазим качеството си на живот“, допълни Нана. 


По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на Здравната каса за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.