Лекуващите се от онкозаболявания деца в страната няма да останат без учители. Това стана ясно след протеста на родители на онкоболни деца и НД „Хан Кубрат“, който се проведе пред сградата на Министерство на образованието и науката. 

 

"Досега родителите трябваше сами да се занимават с цялата бюрократична бумащина, а сега от МОН ще изпращат работни екипи на място в лечебните заведения", обясни председателят на НД "Хан Кубрат" Веселин Костов, който се срещна с представители на МОН. 


 

Няма как да заработят отново училищата в болниците, но процедурата по издаване на документи за назначаване на педагог. Това е уверила протестиращите Деница Сачева, заместник-министър на образованието.

 

Припомняме, че Министерството на образованието и науката взе решение за съкращаване на педагозите в някои от по-големите клиники в страната, в които се лекуват онкоболни деца. 

 

"До тук се стигна след като болничните училища в София, Пловдив, Момин проход и Плевен бяха закрити. Програмата на МОН е безсмислена, защото голяма част от родителите в такива семейства се налага да пътуват към по-големите градове, тъй като там децата им могат да получат нужната помощ. Е, нали не си представяте, че родителите могат да вземат и учителите със себе си", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на НД "Хан Кубрат" Веселин Костов.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Много деца с онкологични заболявания прекарват по-дълъг период от време в болничните стаи, далеч от своята среда и училището. Освен че трябва да се справят с трудностите, продиктувани от диагнозата, те изостават в своето образование, защото не могат да посещават часовете в класната стая. Затова са им нужни педагози, които да им преподават по време на тяхното лечение, защото те трябва да имат равен достъп до образование като всички останали.