Организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите ще обсъдят с омбудсмана Мая Манолова законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти. На събитието днес ще присъства и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.


Поканата си към тях омбудсмана отправи преди седмица - по време на протестите в защита на уволнената медицинска сестра Мая Илиева. Тогава стана ясно, че екипът на Мая Манолова работи по проекта на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти от месеци, а идеята е той да даде възможност за създаването на организации на медицинските сестри, на фелдшерите, акушерките и др.


„Идеята е да има повече от една организация на съсловие, с минимални нива за представителност, което ще даде възможности за избор къде да членуват медицинските специалисти“, обясни тогава Манолова.За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести, включително и на срещата в институцията с омбудсмана през март, когато потърсиха подкрепа за каузата си от Манолова. С евентуалното му приемане специалистите по здравни грижи ще могат да договарят сами условията си на труд.


Според настоящия Закон за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите, собствени съсловни организации имат само зъботехниците и помощник-фармацевтите, а всички останали са представлявани от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Междувременно професионалистите по здравни грижи продължават подготовката на поредния голям национален протест, който е насрочен на 11 септември. С плакати „Не на страха“, от 15 ч. пред Народното събрание в столицата, те отново ще поискат достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии.