Няма пропуски в диагностично-лечебния процес на 3-годишното дете, което почина след като обиколи три столични болници в края на ноември. Днес приключи проверката, която министъра на здравеопазването Кирил Ананиев назначи по случая.


Окончателният доклад от проверката бе изготвен от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН). В него се потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на Агенцията  не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес.


„Няма пропуски в алгоритмите, а поведение при колегите. Включително и при общопрактикуващия лекар. Не е имало забавяне. Не мога да кажа“, заяви пред БНТ зам. министъра на здравеопазването Бойко Пенков.В Министерството на здравеопазването са постъпили и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето. Всички получени от „Медицински надзор“ доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.


С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа.


„Нямам коментар за сега. Доколкото знам оттук нататък това, което е излязло от агенцията отива в прокуратурата и вече ще чакаме отговор от прокуратурата след като свършат процесуално-следствените действия“, потвърди и директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
Още не е ясно дали лекарят, приел детето в педиатрията, ще бъде възстановен на работа.