Около 7000 души в България са засегнати от множествена склероза, сочат данни на Българското дружество по неврология, оповестени по повод Световния ден за борба с множествената склероза на 30 май.

 

Множествената склероза е хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система с предполагаемо генетично предразположение. Дефицитът във функциите на нервната система се дължи на автоагресия на имунната система към миелина, обвиващ нервните влакна. Това води до нарушено предаване на нервните импулси.


 

Първите симптоми се проявяват още в млада възраст, най-често между 20 и 40 години, когато хората градят семейство и кариера. Именно в това се състои и голямата социална значимост на болестта, посочват от здравното министерство. 

 

През тази година акцентът на Световния ден за борба с множествената склероза пада върху преодоляването на бариерите, които карат хората, диагностицирани с това заболяване, да се чувстват самотни и социално изолирани.

 

Според формата на заболяването и в зависимост от това дали е в пристъп или в ремисия методите на терапия са различни. Мултидисциплинарният подход играе ключова роля в лечението, което предполага информационна осигуреност.

 

Към момента над 2300 от пациентите с множествена склероза у нас са заявили желание да бъдат включени в електронна система за мониториране и асистиране, която изгражда специфично за болестта здравно досие на всеки отделен пациент.

 

По данни от този регистър средната възраст на пациентите е 42 години; съотношението мъже : жени е 1 : 1,8; средната възраст, при която са се появили първите симптоми е 30 години, в 34% от случаите е установено и друго придружаващо заболяване.

 

Всички съвременни медикаменти за лечение на множествената склероза са включени в Позитивния лекарствен списък у нас. Те са 100% реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса и позволяват забавяне на развитието на болестта и до голяма степен намаляват риска от поява на нови пристъпи.

 

Проследяването на болестта се осъществява от специализирани неврологични комисии към лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна.

 

В световен мащаб непрекъснато се работи и върху разработването на нови лекарства и методи за по-ефективно повлияване на различните форми на заболяването. Целта на всички тези усилия е да се подобри качеството на живот на хората, страдащи от множествена склероза, да им се помогне да преодолеят социалната изолация и да се върнат в максималната възможна степен към нормалното си ежедневие.