От началото на годината има около 60 случая на заболели от лаймска болест у нас, но във влажния, пролетен сезон е важно да се знае, че само около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест. Това сподели в студиото на „България сутрин“ доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. 

 

„Изследването на кърлежи е безсмислено, подчерта той. - Нужно е да се изчака поне четири седмици и да се изследва самият ухапан от насекомото“. Специалистът обясни, че в малък процент от случаите се наблюдават зачервявания по кожата около мястото на ухапването, ако има лаймска болест, но понякога няма симптоми. Доц. Мангъров посъветва родителите да не оставят децата си да играят на места, където има животни, пренасящи паразити - котки, кучета.


 

Пред Bulgaria ON AIR, бащата на детето, по което лекари от болница „Лозенец“ намериха над 50 кърлежа разказа,  че през уикенда синът му е играел в храсти в Южния парк, когато вероятно е попаднал в гнездо на кърлежи. „Открихме какво се е случило във вторник. Първоначално в болницата извадиха 15 кърлежа, повторно - над 30, посетихме болницата и за трети път. Става дума за съвсем малки кърлежи, които трудно се забелязват“, разказа той. В момента детето е добре - приема антибиотици по съвет на личната си лекарка. 


В градските паркове и градини в София са планирани двукратни обработки срещу кърлежи, съобщиха от Столичната община. Те се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че лаймската болест е инфекциозно заболяване, чийто причинител се предава основно при ухапване от кърлеж. Причинител е Borelia burgdorferi – бактерия, която се характеризира със сложен жизнен цикъл – включващ някои кърлежи и бозайници. Човекът е случаен гостоприемник, при контакт със заразен кърлеж. Важно е да се отбележи, че не всеки кърлеж е заразен, както и не всяко ухапване води до предаване на инфекцията.


Необходими са поне 24 часа престой върху кожата на човек, за да може причинителят да проникне в кръвообращението и да се развие инфекция. Голяма част от ухапванията с кърлежи не водят до заразяване. Инкубационният период е в рамките на 3 до 30 дни. Независимо от това инкубационният период средно е в рамките на 1 до 2 седмици, считано от деня на ухапването.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.