Около 5000 мъже у нас се диагностицират с рак на простатата всяка година, като над една пета от тях губят битката с живота, заяви председателят на Българското онкологично научно дружество (БОНД) проф. Асен Дудов на откриването на кампанията “Моето здраве е моя отговорност”, цитиран от БНР. 

 

За шеста година организатори са фармацевтична компания в партньорство с БОНД и Българското урологично дружество. Сред посланиците на кампанията е музикантът Иван Лечев. 


 

Простатата1 е малка жлеза в малкия таз и е част от мъжката репродуктивна система. С размерите на орех тя се намира между пениса и пикочния мехур и обгражда уретрата.

 

Основната функция на простатата е да произвежда гъста бяла течност, която създава сперма, когато се смеси със спермата, произведена от тестисите.

 

Причините за рак на простатата са до голяма степен неизвестни. Но някои фактори могат да увеличат риска от развитие на състоянието.

 

Рисковете от развитие на рак на простатата се увеличават с напредване на възрастта. Повечето случаи се развиват при мъже на 50 или повече години.

 

Самите мъже, чийто баща или брат са били засегнати от рак на простатата, са с повишен риск.

 

Последните изследвания показват също, че затлъстяването увеличава риска от рак на простатата.

 

Всички тестове, използвани за диагностициране на състоянието, имат предимства и рискове, които лекуващият лекар трябва да обсъди с пациента.

 

Най-често използваните тестове за рак на простатата са кръвни изследвания, физически преглед на простатата (известен като дигитален ректален преглед или DRE), MRI сканиране или биопсия.

 

Кръвният тест, наречен тест за простатен специфичен антиген (PSA), измерва нивото на PSA и може да помогне за откриване на ранен рак на простатата.

 

PSA тестовете не се използват рутинно за скрининг на рак на простатата, тъй като резултатите могат да бъдат ненадеждни, тъй като нивото на PSA може да бъде повишено и от други, неракови състояния.

 

Някои случаи на рак на простатата могат да бъдат излекувани, ако се третират в ранните етапи. Тогава се прилага хирургично отстраняване на простатата или лъчетерапия – самостоятелно или в комбинация с хормонална терапия.

 

Ако ракът се разпространи в други части на тялото и не може да бъде излекуван, лечението е насочено към удължаване на живота и облекчаване на симптомите.

 

Референции:

Prostate Cancer - https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/