Около 500 хиляди души у нас страдат от диабет, по последни данни от 2015 г. Предполага се обаче, че 200 хиляди други не знаят, че са болни. Това заяви националният консултант по ендокринология проф. Д-р Сабина Захариева в ефира на Bulgaria On Air.
 
По думите и броят на болните е отчетен от регистъра, изготвен от Университетската болница по ендокринология.
 
„Въпросът с регистрите е много сложен, защото няма напълно уредена нормативна база за това. С помощта на Министерството на здравеопазването обаче такъв регистър има от 2 години, в който е отчетена цялата доболнична помощ, тъй като един болен с диабет може да мине през различни специалисти. Използван е много модерен софтуер, прилаган в различни международни проекти, като ползата от него е, че данните са много точни, а вероятността за грешка е много малка“, коментира проф. Захариева.
 
Тя подчерта, че захарният диабет може да протече напълно безсимптомно и да бъде открит тогава, когато вече са настъпили усложнения.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Именно това дава основание на медицинските специалисти, обществените организации и на Световната здравна организация (СЗО), широко да рекламират скринингови програми", посочи тя.
 
"Преди симптомите, самите рискови фактори могат да ни насочат за това да се прави изследване за захарен диабет - болни с наднормено тегло или затлъстявене, болни, при които един или двама от родителите са със захарен диабет, хора, прекарали инфаркт/инсулт, с високо кръвно. От другите симптоми - повишена жажда, повишен апетит, сърбежи в различни части на тялото, незарастване на рани", допълни още националният консултант по ендокринология. 
 
Целия разговор с националния консултант по ендокринология проф. д-р. Сабина Захариева, вижте във видеото:

 

 

 


 

 

 

Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg