Задух при физически упражнения или при изкачване на стълби, както и сухата дразнеща кашлица са първите предвестници на рядкото заболяване системна склероза, по-известно като склеродермия. Проследяването на симптомите е решаващо за около 2,5 млн. души по света, които се борят с коварната белодробна болест. У нас статистиката сочи, че от склеродермия страдат около 450 българи. 


Заболяването води до уплътняване на съединителната тъкан на кожата, на белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот. Ето защо около Световния ден на склеродермията – 29 юни, медицинските специалисти отново насочват вниманието на обществото към склеродермията и проблемите, свързани с нея като белодробната фиброза - често срещано усложнение и водеща причина за смърт при пациенти със системна склероза. 


Статистиката сочи, че приблизително един на всеки четирима души със склеродермия развива сериозни белодробни усложнения в рамките на три години от диагностицирането, което се оказва водеща причина за смърт. Позитив за пациентите е да споделят притесненията си с своя лекар, ако изпитват някой от симптомите на белодробна фиброза, тъй като по-ранното диагностициране на заболяването води до по-ефективното му лечение и последиците от него.Белодробната фиброза (също позната като интерстициална белодробна болест) е едно от двете основни заболявания чрез които склеродермията може да засегне белите дробове. Това се случва поради уплътняване на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите), което води до загуба на еластичност и промяна във функцията.


Редовното проследяване на склеродермията и всички свързани със заболяването усложнения e от решаващо значение, за да се поддържа добро състоянието на пациентите. Посещението при лекар е необходимо за по-ранното идентифициране на симптомите на заболяването или за да се проследи неговият ход на развитие.


„Системната склероза причинява промени във външния вид, както и физически промени по кожата и тялото, което може да има ефект на доминото върху емоционалното здраве и благосъстояние на пациента“, казва проф. Оливaр Дистлaр от Цюрих, Швейцария. „Моят съвет за пациентите е да се образоват за болестта и да говорят с лекаря си как най-добре могат да управляват симптомите си и да адаптират ежедневието си, за да подобрят качеството си на живот”.


Склеродермията може да бъде огромна тежест за онези, които засяга - най-вече жени на възраст между 25 и 55 години. Към момента все още няма одобрена терапия за самото заболяване, но има налични медикаменти за лечение на различните усложнения, причинени от системната склероза, които намаляват негативните ефекти от заболяването.