Близо 9% от българите са диагностицирани с астма, при почти половината от тях обаче няма добър контрол. Причината е подценяването хроничния характер на заболяването, не придържане към предписаното лечение, особено след отзвучаване на симптомите, както и прекомерната употреба на облекчаващ медикамент вместо поддържащото лечение.


Това сподели доц. д-р Ваня Юрукова, специалист по пневмология и фтизиатрия и заместник-изпълнителен директор на столичната Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ по време на семинар „Да сведем до 0 астматичните пристъпи“. „Астмата е хронична болест, която може да бъде контролирана със съвременните медикаменти, достъпни за българските пациенти. Смъртните случаи вследствие на астмата са сериозен проблем като повечето от тях са предотвратими ако има правилен терапевтичен подход“, допълни тя.


Събитието има за цел да повиши обществената информираност относно заболяването и животозастрашаващите пристъпи вследствие на лошия контрол на болестта. То е част от глобалната инициатива AsthmaZero (Да сведем до 0 астматичните пристъпи), зад която в България се обединяват Дружество по белодробни болести и Дружеството по алергология с подкрепата на фармацевтична компания АстраЗенека. „Проблемът е, че пациентите използват облекчаващи бронходилатиращи медикаменти, разширяват почти мигновено дихателните пътища, които им дават „лъжливо“ усещане за контрол на астмата, без да я лекуват. На всички пациенти с астма, използващи повече от препоръчителната за година бройка инхалатори за облекчаване на симптомите, е наложително да се преразгледа терапевтичния план от специалист независимо от тежестта на астмата. В противен случай заболяването прогресира, настъпват необратими промени в дихателните пътища и пациентите са изложени на сериозен риск от тежки пристъпи“, предупреди доц. д-р Юрукова.


Астмата остава един от световните здравни проблеми, който води до животозастрашаващи пристъпи, когато не е контролирана. Доказано е, че на всеки 5 минути пациент с астматичен пристъп посещава спешен център в Европа. Заболяването е хронично, характеризира се с възпалителелен процес на белия дроб, при който се получават оток и стесняване на дихателните пътища, от спазъм на гладката мускулатура и отделяне на повече слуз. Характерните симптоми на астмата са задух, пристъпи на кашлица, хрипове и стягане в областта на гърдите.