Комитетът за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата препоръча ограничения в употребата на домперидон - медикамент, който се употребява при повръщане. Това научи Puls.bg.

 

След подробен анализ е установено, че все пак ползите от веществото да превъзхождат рисковете, когато лекарството се прилага за кратко време и в по-малки дози.


 

Комитетът за оценка на риска обаче препоръча промени в употребата за всички държави на Европейския съюз. Така лекарствата, съдържащи домперидон за облекчаване на симптомите на гадене и повръщане, ще се прилагат в намалени дози, съобразени с теглото.

 

Намаляването на досега препоръчваните дози и продължителността на лечението с домперидон се считат за ключови за свеждане до минимум на риска при употребата.

 

Досега лекарствените продукти, съдържащи домперидон, са разрешени в страните-членки включително и за деца за справяне с подуването на корема, дискомфорта и паренето зад гръдната кост.

NEWS_MORE_BOX

 

Новото проучване на действията на домперидон започна по искане на Белгийския лекарствен регулаторен орган и е свързан с опасения относно ефектите на лекарството върху сърцето.

 

Инжекционната лекарствена форма на домперидон е оттеглена от употреба още през 1985 г. именно поради нежелани странични ефекти като смущения в сърдечно-съдовата система - най-често удължаване на QT интервала в кардиограмата (показател за електрическата активност на сърцето) и аритмии (нерегулярни сърдечни удари ).

 

Комитет препоръчва лекарствата, съдържащи домперидон да останат налични и да продължат да бъдат употребявани в държавите на Европейския съюз, но препоръчителната доза за прием през устата ще бъде намалена на 10 mg до три пъти дневно за възрастни и юноши с тегло не повече от 35 kg.

 

Пациентите могат също да приемат лекарството под формата на свещички от 30 mg, прилагани два пъти дневно. Веществото домперидон не трябва да се използва повече от една седмица.

 

То е противопоказно за пациенти със средно по тежест или тежко нарушение на чернодробната функция, както и от хора с нарушения на електрическата активност на сърцето или сърдечния ритъм или такива, за които има повишен риск да развият такова състояние.

 

Освен това домперидон не трябва да се употребява заедно с други лекарства, които имат подобни ефекти върху сърцето или повлияват разграждането в организма на домперидон, защото това създава повишен риск от нежелани ефекти.