Д-р Илко Семерджиев ще оглави здравно министерство след д-р Петър Москов. Новината бе потвърдена официално от правителствената информационна служба, която оповести пълния състав на служебното правителство, избрано от президента Румен Радев. Според неговия указ, то ще започне работа още тази седмица- на 27 януари.
 
Освен за министър на здравеопазването, д-р Семерджиев е избран и за служебен заместник министър-председател по социалните политики. 
 
Д-р Илко Семерджиев е роден през 1959 г. в гр. Гоце Делчев. От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО). През 2003 г. учредява и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД.
 
От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването. През 1999 г. създава Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и става неин първи директор. От 1997 до 1999 г. е член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.
 
През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на проф. Беров с ресор Здравна политика и здравна реформа. Със същия ресор е зам.-министър и в правителствата на Стефан Софиянски, и Иван Костов през 1997 – 1998 г.
 
От 1990 до 1993 г. е директор на XXI поликлиника с ФРП и стационар.
 
Учредител е на Българския лекарски съюз през 1989 г. и три мандата e член на управителния му съвет, през два от които е зам.-председател на БЛС.
 
Д-р Илко Семерджиев завършва средното си образование в Политехническа гимназия „Яне Сандански” в гр. Гоце Делчев през 1977 г. Придобива магистърска степен по стоматология в Медицинска академия - Стоматологичен факултет, гр. София през 1984 г. и специалност „Обща стоматология“ през 1989 г.
 
Завършил е бакалавърска степен по мениджмънт през 1991 г. Има магистратура по здравен мениджмънт във факултета по „Стопанско управление“ на Държавен университет „Проф.  д-р  Асен Златаров”, Бургас, от 2002 г. Продължава специализацията и квалификацията си в областта на фирменото управление, здравния мениджмънт, общественото здравеопазване, управлението на здравното и социалното осигуряване в САЩ,  Германия, Великобритания, Франция, Ирландия и др.  
 
 
Ето и останалите имена, на които е заложил президентът:
 
Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България;
 
Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;
 
Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове;
 
Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;
 
Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи;
 
Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;
 
Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика;
 
Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
 
Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи;
 
Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието;
 
Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата;
 
Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;
 
Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните;
 
Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
 
Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;
 
Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката;
 
Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;
 
Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.