С последно поколение оптичен кохерентен томограф CIRRUS ND-OCT вече работят специалистите от Клиника по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА). Прецизност, точна диагностика и възможност за проследяване на заболяването са предимствата на новия апарат, който намира широко приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия, оклузия на съдовете на ретината.


Новата апаратура позволява извършването на неинвазивна и безболезнена за пациентите диагностика при съмнение за макулна дегенерация. Досега това ставаше посредством флуоресцентна ангиография чрез поставяне на контрастно вещество венозно. Алергичните към някои от багрилата пациенти обаче не можеха да бъдат изследвани веднага, а само след подготовка. С тази методика се дава възможност заболяванията да се проследяват в динамика.


Апаратът има и вграден сканиращ лазерен офталмоскоп, който дава прецизен образ на очното дъно и при възпалителни заболявания на ретината, както и за установяване на диабетен макулен оток. Специална приставка позволява изследване при заболявания на очен сегмент и специално на роговицата при някои генетични заболявания, коментираха специалистите от Клиниката по очни болести на ВМА.Puls.bg припомня, че макулната дегенарация, свързана с възрастта, представлява болестен процес, който се развива в областта на макулата. Има две основни форми на изява – атрофична и мокра форма. Първият вариант е свързан с прогресивна загуба на клетки от пигментния епител в тази част на ретината, докато мократа се явява при образуване на анормални съдове под ретината. Те имат крехки стени, които често се разкъсват, създавайки оток и кръвоизливи и по този начин влошават зрението.


Очевидно възрастово обослувената макулна дегенерация е свързана с възрастово обусловените промени в организма. Тя засяга обаче не всички хора в напреднала възраст, но и честотата ѝ между 25 и 30 % от хората над 75 години е значима. Т.е. остаряването е важен, но не и единствен фактор за развитието ѝ.