Носенето на маска на открито се очаква да стане задължително след като здравният министър изрази своята подкрепа за тази мярка.

 

Темата е била обсъдена на среща на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.


 

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. д-р Ангелов.

 

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата на открито.

 

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем,“ коментира след срещата здравният министър.

 

По думите му експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите.

 

При спазване на въведените мерки се очаква заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, допълни здравният министър.

 

На срещата са били обсъдени въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на здравния контрол и кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

 

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести са изразили категорично одобрение за носенето на маски на открито.

 

Те са се застъпили и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица от 14 на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

 

Междувременно стана ясно, че здравната инспекция в София е установила редица нарушения след извършени 254 проверки по спазване на противоепидемичните мерки и пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места.

 

Органите на реда и здравните власти в София и други градове ще започнат масови проверки за носене на маски в закрити обществени пространства и в градския транспорт.

 

Глобата за липса на маска е 500 лв., предава БНР.

 

Над 1 000 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа при направени 4 406 PCR теста. Всеки четвърти изследван е дал положителен резултат.