През следващите два месеца в България ще пристигнат 2,7 млн. ваксини на Pfizer и BioNTec. Предстои графикът на доставките да бъде уточнен по седмици.

 

Ще се направи и разпределение към личните лекари, за да се ускори ваксинацията срещу Ковид-19 в страната, съобщи премиерът Бойко Борисов.


 

През следващия месец се очакват 1 млн. дози от извънредната доставка на Pfizer, която бе договорена в рамките на европейския механизъм за солидарност. Освен това до края на април всеки понеделник ще пристигат над 62 000 дози от нея.

 

До една седмица ще стане ясно дали ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca ще бъде изтеглена заради слабия интерес към нея. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи на извънреден брифинг, че предстои да се реши как да се процедира с хората, които имат първа поставена доза от нея, предава Bulgaria On AirКъм момента приложението на AstraZeneca е ограничено при жени под 60 години, за които има предпоставки от възникването на тромбози.

 

Засега няма решение на общоевропейско ниво как да се процедира с ваксината на AstraZeneca, от която днес у нас ще пристигнат 19 200 дози. В някои европейки страни, като Германия и Франция, здравните власти ограничиха приложението ѝ в някои възрастови групи. Въпреки слабия интерес към нея, масовата имунизация у нас се извършва само с AstraZeneca заради липсата на РНК ваксини

 

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията с поне една доза са ваксинирани 7,7% от българите, а реимунизираните са 1,9%. От 27 декември 2020 г., когато започна ваксинацията срещу Ковид-19 в ЕС, досега са поставени около 580 000 ваксини у нас, а реимунизирани са 115 хил. души.

 

Междувременно като положителни за Ковид-19 са отчетени 18% от направените вчера малко над 17 000 теста. Новите случаи са 3122, а от началото на пандемията инфекцията е установена при 357 000 души.

 

През последните 24 часа са починали 201 души с Ковид-19. Пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болница, са 9970, от които 776 са настанени в интензивно отделение.